сряда, 8 август 2012 г.

Торта "Малиново дайкири"

Не си ли мислите само за коктейли в тези жежки дни? Не ви ли се лежи на плажа с висока, потна чаша в ръка с много чадърчета в нея?

На мен само това ми се върти в главата.

Но е събота, 40 градуса е, а аз трябва да пека торта. Важна, важна торта за детето на една от най-близките ми приятелки. Нали знаете колко са мили - децата на приятелките. Сякаш са ваши собствени. И аз обичам малката Биби като мое момиченце. А тя е вече на 8! Сякаш вчера беше когато обуваше огромните обувки с токчета на малките си крачета и шляпаше наоколо ....

Но, да се върнем на тортата!!! За 65 човека, огромна, тиретажна торта......... Ще има голямо парти и много гости, а мен освен ужасната жега, започва да ме облива и вълна нервност - ами ако не успея? Ако не ми стигне времето?

Затова бързам, запрятам ръкави, вадя тави, откопчаващи форми и прочие екстри и започвам да бъркам, мажа и пека. Останалата част от семейството се е спасила навън :).

Покрай коктейлните ми мисли ме обзе вдъхновение - пили ли сте малиново дайкири?! Много готино, свежо и цветно. Какво да му мисля - нека е малиново дайкири, ама в торта! :):):)

Залагам на любимите ми напоследък лимонови блатове , но в доста завишени дози.

Ето актуалните количества за триетажна торта с диаметър на етажите - 35, 28, 18:

625 г масло
750 гр. захар 
15 яйца
2,5 ч.ч заквасена сметана
Настъргана кора от 5 лимона
5 ч.л течен екстракт ванилия
750 грама брашно
10 с.л царевично нишесте
10 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
или 2.5 дози от горецитираната рецепта
Разбира се приготвях на части, защото нямам такава купа, а и сместа се спихва ако стои твърде дълго разбита.
Разбивам маслото със захарта до гладък крем. Прибавям яйцата едно по едно, като след всяко разбивам, докато се усвои от сместа. Прибавям заквасената сметана, ванилията и настърганата лимонова кора и бъркам внимателно докато се получи гладка смес.
Следват сухите съставки - добавям на два пъти към маслената смес, като разбивам леко с миксера, само докато се усвои сухата смес.
Печем в загрята на 180 градуса фурна.

Следва кремчето - направо на едро :):
1 л. подсладена сметана
500 грама маскарпоне
100 грама захар
1 кутия кондензирано, подсладено мляко
500 грама заквасена сметана

Разбивам маскарпонето със захарта. Отделно разбивам сладкарската сметана. Смесвам на бавна скорост на миксера и добавям кондензираното мляко и заквасената сметана. Под сурдинка препоръчвам заквасената сметана на Лидъл - Пилос.

Вече имаме и крем!

Освен това приготвих и лимонов сироп за напояване на блатовете:
250 мл вода
250 грама захар
сока от един лимон

Сложих водата и захарта да врят. След като завряха, добавих лимоновия сок и оставих да поврят, докато се посгъсти сиропа.
След като поизстина, започнах да сглобявам.

Блат, сироп (повечко), крем, малини обилно и така....

Ето го и резултата:


8 коментара:

  1. Страхотно изглежда, вярвам че е и толкова вкусна.)

    ОтговорИзтриване
  2. страхотна рецепта и още по-невероятна торта

    ОтговорИзтриване
  3. Tortata izglejda prekrasno pozdravleniq iskam da te popitam slagash li nqkakvi podlojki mejdu otdelnitee etaji, vyprosa mi kak ponasq tejesta. Blagodarq ti Didi

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Диди!
      Всеки етаж е на отделно подложка, а в долния има забити сламки, за да издържат тежестта на следващия!

      Изтриване
  4. Здравей! Страхотна торта,поздравления!:)
    Не ми стана ясно дали това е количеството за блатовете..или 2,5 пъти повече...получава се над 1,500 гр брашно и ми се вижда много.
    Моля те, отговори ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет,

      Това е рецептата за цялата торта - актуалните количества за триетажна торта с диаметър на етажите - 35, 28, 18.
      Извини ме за закъснението, но в тези ваканционни дни....

      Изтриване
  5. Много хубава торта, особено заглавието с това дайкири те грабва.Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване