вторник, 8 май 2012 г.

Защо ще изляза да чистя на 12ти!

Това е кулинарен блог и сигурно не е много удачно да ви занимавам с не-кулинарни въпроси, но пък нали блоговете са си нашите лични местенца за споделяне и размисли. Затова реших да споделя тук своето мнение за чистенето и ползата от него.

Напоследък много се шуми около кампанията "Да изчистим за един ден" и около мотивацията защо не трябва да чистим. И аз съм напълно съгласна, че е задължение на държавата да чисти, за което тя получава много пари. Много добре са изложили своите позиции Христо Панев и Петър Кичашки и са съвсем прави - не е наше задължение да изпълняваме функциите на държавата.

Но всъщност не мисля, че идеята на тази инициатива е реално да изчистим България и да подпомогнем държавата в тази дейност. Смятам, че идеята е т.нар. Awareness raising по отношение на чистотата и нейната важност.

Защо ще изляза да чистя на 12-ти:

Миналата година на заветната дата, излязохме да почистим околоблоковото пространство - аз, съпруга ми и едногодишната ни тогава дъщеричка. И толкова. Само толкова! От 4 входа!
Е по стълбите срещнахме две съседки, които също се включиха.
Ако ние не бяхме излезли, нямаше да излязат и те. Изчистихме с дружни усилия и много тичане след детето.

Тази година по стълбища и асансьори има разлепен призив към всички живущи да излязат да чистят. Не само! Tам пише: "Задължително е присъствието на поне един представител от апартамент". Това е доста забавно (как ли ще бъдат задължени), но пък ако окаже ефект върху дори трима от изхвърлящите през прозореца хартийки, фасове и дребни боклуци съседи, то все е нещо. И ако дори един от тези съседи се замисли над това, което причинява изхвърляйки фаса си навън - значи ефект има.

Защото реалността и хората се променят бавно, много бавно. С малки стъпки. Спомняте ли си онзи прекрасен филм "Предай нататък"?

Защото моето дете ще расте със съзнанието, че чистенето и пазенето на почистеното е важно. И ще вярва, че неговите мънички действия могат да окажат въздействие. Като ефекта на пеперудата. А ако имам три деца например (дай Боже) и още две мои приятелки решат да постъпят така (и те имат по 2-3 деца) - то тогава ще сме променили 9-10 бъдещи граждани на тази страна.

Може да ви звуча гръмко, ама........ аз съм си оптимист. Винаги съм била!

А и нещото, което ме побърква у българина е вечното "Ама те другите са виновни! Ама защо да го правя аз?".

Аз си нося боклуците в чантата докато намеря кофа, а не ги изхвърлям на улицата, защото никой не ми е сложил кофа наблизо. Е да трябва да има, но няма. Аз ще направя най-доброто пък да става каквото ще.

Ние си носим разделния боклук в колата (да, събираме разделно) до контейнерите из другите квартали. Защото община Подуяне не счита разделното събиране на боклук за приоритетно и кофите изчезнаха. Или може би защото съседите ни така и не спряха да изхвърлят органични отпадъци в контейнерите за хартия, пластмаса и стъкло. Непонятно ми е защо! Нали си има кофи и за това. Ако не искаш да събираш разделно - добре. Но защо саботираш тези, които искат. И не ми казвайте - ама те ги събират накуп. Не е така! Но дори и да е така, нали трябва първо да свикнем, да се научим, за да е наистина ефективно. Ако продължаваме на принципа "Ама то никой друг не го прави и няма смисъл" или "Ама те искат да ни прецакат някак", то нещата никога няма да се променят.

А тогава никой няма право да мърмори, че му е мръсно!

Затова ще изляза, заедно със семейството ми - защото ВЯРВАМ, че промяна е възможна, но ЗНАМ, че тя става бавно, с малки стъпчици!

А ако повече хора повярват, ефекта ще е по-голям, нали?!

Елате да променим нещичко!




5 коментара:

  1. Браво! Обичам чашата да ми е на половина пълна и съм щастлива да видя, че не съм сама. Пожелвам ти малките стъпки да те отведат далече :0)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, поздравявам те за гражданскаат ти позиция!
      СТана ми забавно това се разделното събиране- аз и една колежка правим това, мъкнем торби с разделени отпадъци на работа, ако сме с колите и търсим съответните контейнери, и място за паркиране, докато едната слезе и пренесе .....не е истина ...А децата ми, като бяха малки и едва ходеха, обираха чуждите хартии по улиците и ги пускаха в кошчетата и се чудеха как са извън кошчетата, защото съм обяснявала, че мястото на опаковките е в кошовете, както обясняваш за пресичането на зелено на светофар или миенето на зъби....всеки път ,когато го правиш...
      НАаистина ние,възрастните сме отговорни за изхвърлените боклуци,а децата се учат от нас...
      Като хвърлям моите пликове, излизам с ръкавици и обирам де що видя хартийки и бутилки и някои ме гледат странно и като отговоря на погледа или репликата- искам да ми е чисто...някой друг го е направил и ...да ами тази улица не се почиства..!!!!!
      И да- аз ще изляза и ще почиствам, дори съм купила разсад и семена за да засея в една градина, която първо трябва да се оплеви, да видим колко съмишленици ще намеря, щото градинките се ползват за огън за компоти май....
      Присъединявам се към призива ти!

      Изтриване
  2. Благодаря ви, момичета! Сигурна съм, че все повече хора ще започнат да обръщат внимание. И когато "мърлящите" станат малцинство, тогава ще бъде лесно да бъдат глобявани на наказвани.

    ОтговорИзтриване
  3. "Задължително е присъствието на поне един представител от апартамент"
    - възмущаваха се хората на "Ленинските съботници", а сега се прави същото, но инициативата е "частна"....

    ОтговорИзтриване
  4. Тъй като този път кампанията ме завари на село се включихме там. Почистихме си поляната пред къщата, баща ми окоси тревата, с децата засяхме цветя - стана много хубаво място за игра. Но на село всеки си почиства пространството около къщата му периодично и не чака годишна кампания. Там просто няма как да се събере толкова боклук, колкото има около един софийски блок. В София ми прави лошо впечатление, че всеки разчита друг да му свърши работата, я общината, я съседката, която чисти входа, я някои съседи дето ще им писне децата им да събират боклуци. След като няма гражданско самосъзнание да се пази, тези кампании тип Ленински съботник са просто належащи. Благодарение на тях много хора поразчистиха край блоковете си и София стана малко по-хубава.

    ОтговорИзтриване