петък, 20 април 2012 г.

Ванилова интерпретация на една шоколадова торта....

Откакто за пръв път опитах рецептата на Ири Купенска за Най-добрата шоколадова торта, просто не мога да спра да я правя. Прекрасни, сочни и пухкави блатове.

Но често, когато правя торта за някое детенце, шоколадовите блатове не са подходящи. Или хората просто не обичат шоколад. (Не е за вярване, нали?)

Или както в случая - желанието на рожденичката беше за цветна торта! Разбира се веднага се сетих за тортата Дъга на Ири, но пък кокосът не беше желана съставка. Затова направих компилация от всичко и ето какво се получи.

Цветна торта за Кари


Продукти за форма с диаметър 18-20см 
(за показаната торта аз приготвих 2 дози за първия етаж и една доза за втория, или общо 3)
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г царевично нишесте
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл горещ плодов чай (в моя случай чай от манго и папая)

Фурната се загрява на 180°C.
Сухите съставки се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещият чай и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.


Аз лично предпочитам да пека сместа на части, за да имам равни блатове - консистенцията на блата е нежна и влажна и трудно се реже на равни части, поне аз не се справям добре. А и в случая оцветявах всеки блат в отделен цвят. За целта претеглих голяма купа и след като я напълних и претеглих отново, извадих собственото и тегло, за да получа теглото на самата смес. Разделих я на 6 равни части и оцветих всяка (лилава, синя, зелена, жълта, оранжева и червена).

Пека във форма с откопчаващи стени, като на дъното слагам кръгче хартия за печене. Когато блатът е готов, изваждам и оставям да изстине добре с хартията. Тъй като са доста нежни, блатовете лесно могат да се счупят. Затова отлепвам, чак когато са напълно охладени.

Всеки блат се пече около 20 минути, но ви съветвам да ги проверявате с клечка след 15на минути.

За крема (дозата е за цялата торта, т.е. за три дози от рецептата за блатовете):
1 л. сладкарска сметана
200 мл. кондензирано мляко
300 грама маскарпоне
200 грама крем сирене.

Разбийте маскарпонето, крем сиренето и кондензираното мляко до получаването на гладка консистенция. Започнете да разбивате сметаната и щом започне да се сгъстява , започнете да добавяте от горната смес, на бавни обороти на миксера. Когато всичко се смеси добре и сметаната се сгъсти напълно, сте готови.

Между блатовете добавих и настърган бял шоколад с ягодово криспи.

И разрез, благодарение на щастливата мама!




Кате, да ти е жива и здрава красивата госпожица!

22 коментара:

  1. Не си падам по тортите като десерт,обаче като гледам твоите,направо слагам кафето и почвам да се облизвам,честно!

    ОтговорИзтриване
  2. Силвия Христова20 април 2012 г., 0:53

    Танче, прекрасна торта с изключително цветен и апетитен разрез :) А и талант на разказвач имаш ;) Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  3. Танче, пожелавам ти да сътвориш още толкова шедьоври,колкото иска душата ти и да сме живи и здрави всички да им се радваме! Прекрасен блог, буквам си го нищо, че съм доста боса в кухнята както установих, откакто познавам майсторки като теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Странно защо ми излезе анонимен коментара

    ОтговорИзтриване
  5. Еха.... тъкмо оня ден се чудех как точно тези прекрасни сочни блатове да станат без какаото и кафето! А сега ги намирам наготово!!! Благодаря много!
    BTW, цветовете много добре са се получили!

    ОтговорИзтриване
  6. О, Танюшке, страхотна торта си спретнала! :) Ще се пробва непременно и воята интерпретация! Звучи вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Наближава рождения ден на сина ми и съм решила да направя тази торта, но имам следните въпроси: Каква сметана ползвате, както и дали е подсладена? А и кондензираното мляко дали е подсладено? Пишете, че сте утроили дозата за блатовете за размера на Вашата торта, това отнася ли се и за крема или той е даден в утроена пропорция? Кремът добре ли стяга т.е. мога ли да я оставя само по крем или залята с бял ганаш, без фондан, че нещо не съм му много-много фен на вкуса? :)) Знам че може и да досаждам с тези елементарни въпроси, но много ми се иска да се получи вкусна и хубава торта за петгодишния ми син и неговите приятели. :)) Благодаря предварително за отделеното внимание! Поздрави, Весела

    ОтговорИзтриване
  8. Поздравление за страхотната торта... Мога ли да попитам с каква боя оцветихте блатовете? Става ли боя за яйца?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, Кати. Аз лично работя със сладкарски бои. Не съм ползвала бои за яйца и не мога да гарантирам за резултата.... Знам, че хубави такива се ползват за сладкарски цели, но трябва да следите да са БЕЗ сол.
    Ако сте в София Ви препоръчвам да посетите магазинче на ул .Три Уши, където има прахови бои в малки разфасовки.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте ,Таня!
    благодаря за рецептата,преди малко изпекох блатовете и утре ще сглобявам тортата
    Интересуваме преди да сложа крем(ще правя подобен крем ,но с маскарпоне,сирене крема,желатин,горски плодове.....)дали да напоявам блатовете с нещо или са достатъчно сочни!
    Благодаря и хубав ден
    поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се, че сте избрали да пробвате блатовете. Аз не ги сиропирам, защото са доста крехки и много поемат от крема. Дори с шоколадовата версия ми се е разпадала торта.
      В крема ще има ли сметана освен крем-сирената? Ако е само маскарпоне и крем-сирене, аз не бих сложила желатин. Но и аз не съм му фен де, та малко му се муся :):):)

      Изтриване
    2. да,в рецептата има и сметана,а и замразени плодове
      благодаря ти за отговора
      блатовете съм ги сложила между хартия за печене и в торбичка,утре вечер ще я сглобявам,дано не им стане нещо
      поздрави и хубав петък
      Мария(miriams28)

      Изтриване
  11. Здравей Таня,
    поздравления за красивата торта! Токущо си записах рецептата, но искам да питам дали блатовете могат да се замръзят във фризера преди това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,
      Не мисля, че ще имаш проблем със замръзяването на тортата или блатовете.
      Дори цялата, вече сглобена торта може да се замръзи.
      Само си предвиди повече време за размръзяване, защото е добре да се остави да се размръзява в хладилника по-постепенно!

      Изтриване
  12. Здравейте,
    Искам да попитам кондензираното мляко за крема подсладено ли трябва да е,както и сметаната, а също така колко дни предварително мога да направя блатовете преди да сглобя тортата. Благодаря предварително!
    Петя,София

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Петя!

      Да, кондензирано подсладено мляко използвам. Относно блатовете, увити в стреч фолио, биха могли да се съхрнят 4-5 дни според мен. Но ти препоръчвам, да сглобиш тортата и да престои така няколко дни. Тогава крема и блатовете се спояват, ароматите се сместват, блатовете поемат крема...... Така че, стоейки сглобена, тортата ще стане още по-добра.

      Изтриване
    2. Забравих - и сметаната е подсладена - да.

      Изтриване
  13. Анонимен4 май 2013 г., 5:19

    Поздравления за тортата!Рецептата на блатовете е страхотна,по оригинал на Ирина Купенска с топло кафе,при вас е с чай,което я прави подходяща за деца.Аз намалям содата защото при замяна на кафето остава натрапчив вкус на сода.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви! Разбира се, аз ясно съм написала, че тортата е интерпретация на рецептата на Ири. Точно, защото тези блатове са вкусни и сочни, реших да търся и същия ванилов вариант. Досега не съм имала проблем с вкуса на сода.

      Изтриване
  14. Здравейте!
    Допада ми рецептата за блатовете и я приготвях няколко пъти. Отскоро живея в друга държава и не успявам да открия царевично нишесте. Мога ли да го заменя с нещо и ако да, с какво?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване