понеделник, 9 април 2012 г.

Една идея - две торти

Напоследък се поддадох на още една нова уеб мания - Pinterest. Огромно удоволствие ми доставя ровенето в огромно количество снимки, идеи.... Направих си "борд" с любими рецепти, които просто ЩЕ приготвя. Днес, утре, някога.......... но ЩЕ.........

Една от тях беше рецепта за Chewy Gooey Flourless Chocolate Cookies. Обожавам този тип курабийки и просто не можех да чакам да ги опитам. Същият ден ми се обади една дама (истинска дама), която имам честа да нарека своя приятелка и ме помоли да направя две торти за рождения и ден "без украса", но да са много вкусни. 

Честит рожден ден, мила Лени! Благодаря ти за доверието! 
  



В момента, в който чух желанието на рожденичката, пред очите ми изникнаха тези курабийки. Приличат малко на блатове за гараш - хрупкави, разтегливи ..... Веднага си ги представих като блатове за торта. И реших - ще опитам!

Бързо забърках сместа и ги изпекох. О, каква грешка! Греховно вкусни са! Преливащ вкус на шоколад. А и нямат брашно! Направо здравословни.......  Почти! :)

Но стига съм бъбрила - ето го и него - новият ми любимец сред блатовете 


Рецептата:


3 чаши пудра захар
2/3 чаши неподсладено какао
1/4 ч.л. сол
2 до 4 големи белтъка на стайна температура (аз сложи 3 не твърде големи)
1 с.л. чист ванилов екстракт
1 1/2 чаша черен шоколад на калети (шоколадов чипс)


В купа разбъркайте пудрата, какаото и солта, добавете ваниловия екстракт и започнете да добавяте белтъци. За начало - две. Разбъркайте добре с вилица. Ако има нужда от повече течност - добавете още един белтък. Отново разбъркайте. Целта е да се овлажни сухата смес, без да става течна. Всъщност се получава лепкава маса тип "фъдж". Добавете шоколадовия чипс, разбъркайте и воала. Ако правите курабийки, просто слагайте с лъжица малки купчинки върху намазнена кухненска хартия. 
В моя случай - с леко намазнени ръце вземах от сместа и оформях "блат" върху хартията. Една доза ми стигна за 3 блата с диаметър около 20 см. 
Печете в предварително загрята фурна около 10 минути. В момента в който цялата повърхност на блата се издуе и напука - вадете. Бързо се препича и става твърд, а целта е да остане разтеглив. Оставете да изстине напълно преди да вдигнете от хартията. Докато са топли, блатовете бяха много крехки.
Вкусът е много наситен, сладък и шоколадов, затова избрах да го комбинирам с нещо леко - мус от маскарпоне, сметана и малини. 


Крем:
350 мл. течна подсладена сметана (ако използвате неподсладена, добавете захар в крем сиренето)
500 гр. маскарпоне
малини

Разбийте маскарпонето до пухкавост. Добавете сметаната и продължете да разбивате докато се получи гъст, пухкав крем.  

Сглобяването е ясно, декорацията е въпрос на вкус.




Това определено е рецепта, която влиза в моята любима лилава тетрадка!

10 коментара:

  1. Задължително ще се пробва! Благодаря :-*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Таня,
      знам за какво говориш, наистина с тия бисквитки човек не може да се овладее.Невероятно вкусни са!
      Въпреки, че имам влечение към захарните,цветни украси,тортите "без украса" и за мен са предпочитани - някак са ретро, класика...А когато при украсата с крем, ганаш или шоколад се прояви креативност са наистина много очарователни!Твоите са такива!Зарадвала си ч удесно приятелката си!
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  2. Благодаря за това сладко изкушение! Още тази седмица ще се пробва :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за споделената рецепта със сигурност ще я пробвам! Беше крайно време да си напарвиш блог и да публикуваш рецептите, който превеждаш. Само ако знаеш как съм се мъчила да превеждам от връзките който пускаше от разни американски сайтове а чичко гугъл вместо да помага ме объркваше тотално...
    Блога ти е вече в любими и често ще те навестявам.
    Желая ти нестихващо творческо вдъхновение и много поводи за направата на сладки прелести!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да е от полза :) Радвам се, че сте тук мили момичета!

      Изтриване
  4. Заължително ще се пробват тези курабийки! Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна е и едната и другата! Нямам търпение да опитам тези блатове в някоя скорошна торта :) А и толкова много други неща си харесах, че със сигурно чест ще прескачам в твоето местенце! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. na kolko gradusa se pekat blatovete

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятен вкус и аромат,стана ми любима още от първата хапка ,благодаря за рецептата!!!

    ОтговорИзтриване