Напоследък се поддадох на още една нова уеб мания - Pinterest. Огромно удоволствие ми доставя ровенето в огромно количество снимки, идеи.... Направих си "борд" с любими рецепти, които просто ЩЕ приготвя. Днес, утре, някога.......... но ЩЕ.........
Една от тях беше рецепта за Chewy Gooey Flourless Chocolate Cookies. Обожавам този тип курабийки и просто не можех да чакам да ги опитам. Същият ден ми се обади една дама (истинска дама), която имам честа да нарека своя приятелка и ме помоли да направя две торти за рождения и ден "без украса", но да са много вкусни.
Честит рожден ден, мила Лени! Благодаря ти за доверието!
В момента, в който чух желанието на рожденичката, пред очите ми изникнаха тези курабийки. Приличат малко на блатове за гараш - хрупкави, разтегливи ..... Веднага си ги представих като блатове за торта. И реших - ще опитам!
Бързо забърках сместа и ги изпекох. О, каква грешка! Греховно вкусни са! Преливащ вкус на шоколад. А и нямат брашно! Направо здравословни....... Почти! :)
Но стига съм бъбрила - ето го и него - новият ми любимец сред блатовете
Рецептата:
3 чаши пудра захар
2/3 чаши неподсладено какао
1/4 ч.л. сол
2 до 4 големи белтъка на стайна температура (аз сложи 3 не твърде големи)
1 с.л. чист ванилов екстракт
1 1/2 чаша черен шоколад на калети (шоколадов чипс)
В купа разбъркайте пудрата, какаото и солта, добавете ваниловия екстракт и започнете да добавяте белтъци. За начало - две. Разбъркайте добре с вилица. Ако има нужда от повече течност - добавете още един белтък. Отново разбъркайте. Целта е да се овлажни сухата смес, без да става течна. Всъщност се получава лепкава маса тип "фъдж". Добавете шоколадовия чипс, разбъркайте и воала. Ако правите курабийки, просто слагайте с лъжица малки купчинки върху намазнена кухненска хартия.
В моя случай - с леко намазнени ръце вземах от сместа и оформях "блат" върху хартията. Една доза ми стигна за 3 блата с диаметър около 20 см.
Печете в предварително загрята фурна около 10 минути. В момента в който цялата повърхност на блата се издуе и напука - вадете. Бързо се препича и става твърд, а целта е да остане разтеглив. Оставете да изстине напълно преди да вдигнете от хартията. Докато са топли, блатовете бяха много крехки.
Вкусът е много наситен, сладък и шоколадов, затова избрах да го комбинирам с нещо леко - мус от маскарпоне, сметана и малини.
Крем:
350 мл. течна подсладена сметана (ако използвате неподсладена, добавете захар в крем сиренето)
500 гр. маскарпоне
малини
Разбийте маскарпонето до пухкавост. Добавете сметаната и продължете да разбивате докато се получи гъст, пухкав крем.
Сглобяването е ясно, декорацията е въпрос на вкус.
Задължително ще се пробва! Благодаря :-*
ОтговорИзтриванеО, Таня,
Изтриванезнам за какво говориш, наистина с тия бисквитки човек не може да се овладее.Невероятно вкусни са!
Въпреки, че имам влечение към захарните,цветни украси,тортите "без украса" и за мен са предпочитани - някак са ретро, класика...А когато при украсата с крем, ганаш или шоколад се прояви креативност са наистина много очарователни!Твоите са такива!Зарадвала си ч удесно приятелката си!
Поздрави и хубава седмица!
Благодаря за това сладко изкушение! Още тази седмица ще се пробва :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта със сигурност ще я пробвам! Беше крайно време да си напарвиш блог и да публикуваш рецептите, който превеждаш. Само ако знаеш как съм се мъчила да превеждам от връзките който пускаше от разни американски сайтове а чичко гугъл вместо да помага ме объркваше тотално...
ОтговорИзтриванеБлога ти е вече в любими и често ще те навестявам.
Желая ти нестихващо творческо вдъхновение и много поводи за направата на сладки прелести!
Дано да е от полза :) Радвам се, че сте тук мили момичета!
ИзтриванеЗаължително ще се пробват тези курабийки! Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е и едната и другата! Нямам търпение да опитам тези блатове в някоя скорошна торта :) А и толкова много други неща си харесах, че със сигурно чест ще прескачам в твоето местенце! Поздрави!
ОтговорИзтриванеna kolko gradusa se pekat blatovete
ОтговорИзтриване170 и внимавайте да не препечете!
ИзтриванеНевероятен вкус и аромат,стана ми любима още от първата хапка ,благодаря за рецептата!!!
ОтговорИзтриване