И най-важното - всички около нас се оказаха част от тази новосформирана (за нас поне) социална прослойка.
В крайна сметка се събрахме със приятели "по домашно". Разбира се, тортата беше мое задължение. Определено исках лек вкус и не исках захарно покритие!
Заложих на изпитания, стар Медовик. Има 100-ци рецепти за него, но аз заложих на т.нар. мързелив вариант. Анна Савенко много нагледно е показала приготвянето му. Аз ползвах нейната рецепта с малки промени:
За блатовете
мед – 150 гр;
брашно – 1 1/2 чаена чаша;
нишесте – 2 суп. лъжици с връх;
захар – 2/3 чаена чаша;
яйца – 3 бр.;
1/2 ч.л. сол;
1 ч.л. сода бикарбонат;
орехи - 200 грама
* Количество продуктите са за около 20 сантиметрова форма за торти. За
торта близо 9 -10 см висока и диаметър 24 см количеството продукти се
удвоява.
Разбийте меда със захарта, солта и яйцата. Ако медът е гъст, можете да
го разтопите на водна баня или в микровълнова фурна, но след това
охладете. Добавете останалите сухи съставки.
Количеството брашно може да варира. Гъстотата на тестото трябва да е колкото гъста боза.
Добавете натрошените орехи.
Намаслете
и набрашнете формата и изсипете тестото. При изпичането то много се
надига, така че може да сложите отгоре фолио за да не изгори. Печете в
загрята до 180 градуса фурна 15-на минути, след това сложете фолио
отгоре и печете още около 40-50 мин. до суха клечка.
За да не се образува "купол" на блатовете, аз завъртам няколко пъти вече пълната форма около оста и. Така в средата се получава вдлъбнатина, а тестото се събира повече около стените и в последствие при печенето, средата не са надига толкова.
За крема:
Сметана заквасена- 400 грама;
Сладкарска сметана - 200 мл.
Крем сирене - 200 грама
червени боровинки - 2-3 шепи;
захар - 1/2 чаша
Разбийте сладкарската сметана на гъст сняг, добавете крем сиренето, като разбивате с миксера. С леко разбъркване добавете заквасената сметана. Не използвайте миксер когато добавяте заквасената сметана - това може да я втечни.
Сглобете тортата като редувате блат, крем, боровинки.
Тортата е измазана същия крем
Няма коментари:
Публикуване на коментар