вторник, 21 февруари 2012 г.

Добре дошла, 2012!

Изборът на място за посрещане на новата 2012 година се оказа голямо предизвикателство. Изведнъж се оказахме "семейни с деца" и никое място не беше подходящо.

И най-важното - всички около нас се оказаха част от тази новосформирана (за нас поне) социална прослойка.

В крайна сметка се събрахме със приятели "по домашно". Разбира се, тортата беше мое задължение. Определено исках лек вкус и не исках захарно покритие!

Заложих на изпитания, стар Медовик. Има 100-ци рецепти за него, но аз заложих на т.нар. мързелив вариант. Анна Савенко много нагледно е показала приготвянето му. Аз ползвах нейната рецепта с малки промени:

За блатовете
мед – 150 гр;
брашно – 1 1/2 чаена чаша;
нишесте – 2 суп. лъжици с връх;
захар – 2/3 чаена чаша;
яйца – 3 бр.;
1/2 ч.л. сол;
1 ч.л. сода бикарбонат;
орехи - 200 грама
*  Количество продуктите са за около 20 сантиметрова форма за торти. За торта близо 9 -10 см висока и диаметър 24 см количеството продукти се удвоява. Разбийте меда със захарта, солта и яйцата. Ако медът е гъст, можете да го разтопите на водна баня или в микровълнова фурна, но след това охладете. Добавете останалите сухи съставки.

Количеството брашно може да варира. Гъстотата на тестото трябва да е колкото гъста боза.
Добавете натрошените орехи. 
Намаслете и набрашнете формата и изсипете тестото. При изпичането то много се надига, така че може да сложите отгоре фолио за да не изгори. Печете  в загрята до 180 градуса фурна 15-на минути, след това сложете фолио отгоре и печете още около 40-50 мин. до суха клечка. 
 За да не се образува "купол" на блатовете, аз завъртам  няколко пъти вече пълната форма около оста и. Така в средата се получава вдлъбнатина, а тестото се събира повече около стените и в последствие при печенето, средата не са надига толкова.

За крема:
Сметана заквасена- 400 грама;
Сладкарска сметана - 200 мл. 
Крем сирене - 200 грама
червени боровинки - 2-3 шепи;
захар - 1/2 чаша

Разбийте сладкарската сметана на гъст сняг, добавете крем сиренето, като разбивате с миксера. С леко разбъркване добавете заквасената сметана. Не използвайте миксер когато добавяте заквасената сметана - това може да я втечни. 

Сглобете тортата като редувате блат, крем, боровинки. 

Тортата е измазана същия крем

Няма коментари:

Публикуване на коментар