четвъртък, 1 март 2012 г.

Баба Марта бързала, мартенички..... хапнала

Честита Баба Марта!

Толкова обичам този ден! Обичам ярките сергии по улиците - бяло-червените конци сякаш ти се усмихват...

Тази година реших да заложа на сладките мартенички. Знаех, че всички ще подаряват текстилни, а човек не може да носи всички, затова от мен - сладки :)

А и за яслата на малката, решихме да занесем мартенички от захар за децата.

Затова мама запретна ръкави и, докато тати и беба спяха, приготви мартеничките.

Рецептата взаимствах от прекрасният блог на Милена - Sweet kingdom

Продукти:
200 г. меко масло
200 г. фина захар
1 яйце
400 г. брашно

Маслото се разбива със захарта до получаването на пухкав крем, но не прекалявайте. Аз лично го разбивам на ръка с тел. Добавя се яйцето и се разбива до инкорпорирането му. Добавяме и брашното на части. Като всяко маслено тесто и това трябва да се помеси повечеко, за да се получи гладко меко тесто и да се усвои добре брашното.

Когато тестото е готово, прибираме в хладилник за час.

След като е охладено, разточваме кора с дебелина около 3-5 мм. Режем желаните формички и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. Внимавайте с печенето - в момента, в който крайчетата започнат леко да почервеняват, сладките са готови. След това много бързо се препичат и стават твърди.

Аз украсих една част от сладките с Роял Айсинг, а другата с готова моделираща маса:

Бъдете бели и червени, весели засмени!



1 коментар: