Тази година не успях да се отдам истински на така обичаното от мен приготвяне на Коледни лакомства, заради изключителното натоварване в офиса.
Много ми липсваше печенето, украсяването и най-вече подаряването на малките лакомства.
Но пък между празниците се оказах с мааалко свободно време и реших да пробвам отдааавна отлаганите френски макарони.
Припомних си добре видеото на Ири @Sunshine Kitchen и започнах.
Но не успях :)... Макароните станаха изключително вкусни, но нямаха никакъв вид. Само предполагам, че съм вдигнала температурата на печката, повече от нужното.
Или сместта ми е била рядка!? Следващите опити ще покажат....
Но тъй като макароните вече бяха изпечени, реших да ги използвам все пак и да направя торта за новогодишната нощ.
Ето и рецептата за макароните, адаптирана от рецептите на Ири Купенска.
Продукти за макароните:
90г остарели белтъци
щипка сол
40г кристална захарь
200 грама пудра захар
110г бадемово брашно
Няколко капки розова сладкарска боя.
Бадемовото брашно, какаото и пудрата захар се пресяват 2-3 пъти, докато се получи идеално фина пудра.
Белтъците се разбиват на пяна с щипката сол и се добавя по малко от кристалната захар. Разбиването продължава до образуването на лъскав и стегнат белтъчен крем. Към белтъците се добавят на 2-3 пъти сухите съставки и се разбърква внимателно, докато се получи гъсто тесто, което трябва да се спуска от шпатулата на плавни вълни.
Наистина ви препоръчвам да гледате видеото на Ири и да прочетете съветите ѝ за френски макарони.
За основа на тортата използвах една орехова платка от торта гараш, която имах замразена.
Рецептата за нея:
3 белтъка
100 грама смлени орехи
75 грама захар
1/2 супени лъжица бяло брашно.
Разбийте белтъците на бавна скорост докато се получи пяна. Увеличете скоростта и разбивайте като добавяте бавно захарта. когато получите гъст белтъчен крем, добавете орехите и брашното и разбъркайте бавно, докато се усвоят.
И накрая крема:
300 мл. течна сметана
100 гр. бял шоколад
1/2 кутия кондензирано подсладено мляко
От 100 мл. сметана и белия шоколад пригответе бял ганаш като затоплите до кипване сметаната и залеете предварително начупения шоколад. Разбърквайте добре докато не получите гладка смес. Оставете да се охлади и приберете за поне 2 часа в хладилник.
Разбийте 200 м. течна сметана докато се сгъсти. Добавете кондензираното мляко и разбийте още малко. След това добавете и добре охладения ганаш. Разбийте още малко - крема става все по-гъст и стабилен.
При сглобяването на тортата аз използвах една готова платка за стена на тортата за по-голяма стабилност.
Приготвих ринг, на дъното на който поставих вече готовата орехова платка. Оставете си луфт между стените на ринга и платката, така че да има място да сложите готовия блат. Поставих ленти от блата по стените на ринга и така получих нещо като "купичка". И започнах щедро да пълня с крем (около 3 см дебел пласт). Отгоре наредих готовите "черупки" на макароните. И така продължих - дебел пласт крем, макарони. Завърших с крем. Сложих тортата на стегне добре.
Заливка:
100 мл. сметана
150 грама бял шоколад
Приготвя се ганаш от горните продукти и след като се охлади добре и се посгъсти, се залива тортата. Аз избутах съвсем леко, за да се стече по стените - струва ми се много апетитно така.
Тортата е доста сладка, но пък.............. кой не обича сладко!?
За много години!
Бравус! Ще тествам нещо подобно :) Все съм виждала макароните като украса, но наистина вярвам, че идеята да се използват вместо блат е страхотна :)
ОтговорИзтриванеЕй така - вдъхновяващо да ти започва всеки ден от новата година :)
Браво,Таня-поздравления!Аз още не се решавам да направя макарони-има време обаче.
ОтговорИзтриванеУспешна Нова година за теб и семейството ти!
Поздрави!
аууу не стига,че макарони,ами и на торта!
ОтговорИзтриванеПредполагам само,че е станала божествена!
парчето е направо мечта
поздрави и хубава вечер
Мммммм.....Танче, изкусително вкусна изглежда тази торта!
ОтговорИзтриванеПоздравления!