сряда, 2 януари 2013 г.

Торта "Френски макарони"

Честита нова 2013 година, приятели!


Тази година не успях да се отдам истински на така обичаното от мен приготвяне на Коледни лакомства, заради изключителното натоварване в офиса.
Много ми липсваше печенето, украсяването и най-вече подаряването на малките лакомства.

Но пък между празниците се оказах с мааалко свободно време и реших да пробвам отдааавна отлаганите френски макарони.

Припомних си добре видеото на Ири @Sunshine Kitchen и започнах.

Но не успях :)... Макароните станаха изключително вкусни, но нямаха никакъв вид. Само предполагам, че съм вдигнала температурата на печката, повече от нужното.
Или сместта ми е била рядка!? Следващите опити ще покажат....

Но тъй като макароните вече бяха изпечени, реших да ги използвам все пак и да направя торта за новогодишната нощ.
Ето и рецептата за макароните, адаптирана от рецептите на Ири Купенска.

Продукти за макароните:
90г остарели белтъци
щипка сол
40г кристална захарь

200 грама пудра захар
110г бадемово брашно

Няколко капки розова сладкарска боя.
 
Бадемовото брашно, какаото и пудрата захар се пресяват 2-3 пъти, докато се получи идеално фина пудра.
Белтъците се разбиват на пяна с щипката сол и се добавя по малко от кристалната захар. Разбиването продължава до образуването на лъскав и стегнат белтъчен крем. Към белтъците се добавят на 2-3 пъти сухите съставки и се разбърква внимателно, докато се получи гъсто тесто, което трябва да се спуска от шпатулата на плавни вълни.

Наистина ви препоръчвам да гледате видеото на Ири и да прочетете съветите ѝ за френски макарони. 

За основа на тортата използвах една орехова платка от торта гараш, която имах замразена.
Рецептата за нея: 
3 белтъка
100 грама смлени орехи

75 грама захар

1/2 супени лъжица
бяло брашно.

Разбийте белтъците на бавна скорост докато се получи пяна. Увеличете скоростта и разбивайте като добавяте бавно захарта. когато получите гъст белтъчен крем, добавете орехите и брашното и разбъркайте бавно, докато се усвоят.
И накрая крема:
300 мл. течна сметана
100 гр. бял шоколад
1/2 кутия кондензирано подсладено мляко


От 100 мл. сметана и белия шоколад пригответе бял ганаш като затоплите до кипване сметаната и залеете предварително начупения шоколад. Разбърквайте добре докато не получите гладка смес. Оставете да се охлади и приберете за поне 2 часа в хладилник.
Разбийте 200 м. течна сметана докато се сгъсти. Добавете кондензираното мляко и разбийте още малко. След това добавете и добре охладения ганаш. Разбийте още малко - крема става все по-гъст и стабилен.

При сглобяването на тортата аз използвах една готова платка за стена на тортата за по-голяма стабилност.

Приготвих ринг, на дъното на който поставих вече готовата орехова платка. Оставете си луфт между стените на ринга и платката, така че да има място да сложите готовия блат. Поставих ленти от блата по стените на ринга и така получих нещо като "купичка". И започнах щедро да пълня с крем (около 3 см дебел пласт). Отгоре наредих готовите "черупки" на макароните. И така продължих - дебел пласт крем, макарони. Завърших с крем. Сложих тортата на стегне добре.

Заливка:
100 мл. сметана
150 грама бял шоколад

Приготвя се ганаш от горните продукти и след като се охлади добре и се посгъсти, се залива тортата. Аз избутах съвсем леко, за да се стече по стените - струва ми се много апетитно така.

Тортата е доста сладка, но пък.............. кой не обича сладко!?


За много години!

4 коментара:

  1. Бравус! Ще тествам нещо подобно :) Все съм виждала макароните като украса, но наистина вярвам, че идеята да се използват вместо блат е страхотна :)
    Ей така - вдъхновяващо да ти започва всеки ден от новата година :)

    ОтговорИзтриване
  2. Браво,Таня-поздравления!Аз още не се решавам да направя макарони-има време обаче.
    Успешна Нова година за теб и семейството ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. аууу не стига,че макарони,ами и на торта!
    Предполагам само,че е станала божествена!
    парчето е направо мечта
    поздрави и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  4. Мммммм.....Танче, изкусително вкусна изглежда тази торта!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване