четвъртък, 24 януари 2013 г.

Честит 3-ти рожден ден, Марина или 2 години сладки експерименти...

Здравейте приятели!

Вдъхновението за моите сладкарски напъни разбира се, беше моята прелестна, красива, нежна дъщеря (все пак си е моя, та е най-най- :):):)

Празникът, който празнувам е ТЯ.

Но пък съм облагодетелствана - винаги имам публикация и за поредната годишнина. А и съм свободна да експериментирам с вкусовете, което е допълнителен бонус!

Тазгодишната тема е Пепеляшка!


Исках интересна торта със съчетание на различни вкусове. Обикновено първото място, което посещавам като източник на вдъхновение е Sunshine Kitchen. И този път се отбих там. И разбира се не останах разочарована. Избрах рецепта, приготвена от сестрата на Ири - Шоколадово-целувчена торта.

Стъпвайки на идеята и рецептата, аз приготвих подобна торта с малки изменения.

За блат използвах отново рецептата на Ири от Най-вкусната шоколадова торта. Много харесвам този блат - толкова е фин, крехък, лек и влажен, че рядко го заменям с нещо друго.

И така, за блатовете:
360 грама брашно
300 грама захар
250 грама бяла захар
120 грама какао
2.5 ч.л. сода
2.5 ч.л. бакпулувер
щипка сол
4 яйца, стайна температура
280 мл гъст айран
150 мл олио
280 мл прясно, горещо кафе
В една купа смесете сухите съставки (брашно, захар, какао, набухватели, сол). В отделна купа разбъркайте добре яйцата, айрана и олиото. Смесете сухите и мокрите съставки, разбъркайте добре, добавете горещото кафе и бъркайте, до получаване на хомогенна смес. Получава се доста рядка смес, нека това не ви притеснява.
Аз разделих така направената смес на две. От всяка част изпекох един блат с диаметър 28 см и един с диаметър 18 см. Така получих от цялата смес два големи и два малки блата.

За белтъчните платки:
6 белтъка
300г пудра захар, пресята
1 чаена лъжица лимонов сок
От тази смес изпекох отново 2 големи и 2 малки платки, като нанасях от сместа върху предварително очертани кръгове върху хартия за печене с диаметър маалко по-малък от този на блатовете - например 27 и 17 см.
Печете на 130 градуса за около час и оставете да поизстинат на открехната фурна.

За портокаловия крем (Orange curd):
6 големи яйца
200 г захар
180мл портокалов сок (от около 3 портокала)
6 супени лъжици настъргана лимонова кора
250 г масло, нарязано на кубчета
Поставере яйцата, захарта, портокаловия сок и кора в малка тенджера или касерола. Загрейте ги на слаб огън и бъркайте непрекъснато, в продължение на 10-тина минути, докато сместа се сгъсти. Когато прекарате дървена лъжица или шпатула през дъното, трябва да остава следа. Прибавете маслото на кубчета, като се изчаква всяко предишно да се усвои напълно, преди да се добави следващото. След като кремът е готов, се прехвърля веднага в чиста купа, която се поставя върху съд с ледена вода. Оставете крема за малко в хладилник, за да не е търде рядък, но и да не стане твърде стегнат и труден за нанасяне, тъй като блатовете са много крехки.

За белия крем с парченца шоколад:
250 мл. течна сметана
250 гр. бял шоколад
300 мл. течна сметана
500 грама маскарпоне

Начупете белия шоколад на парчета в голяма купа. Затоплете да кипване 250 мл. сметана и залейте шоколада. Изчакайте малко и разбъркайте добре, до получаване на еднородна смес.Оставете да изстине напълно и сложете в хладилник за минимум два часа.

След като сместта се охлади напълно и стегне, разбийте с миксер до получаване на пухкав крем. Отделно разбийте маскарпонето и останалата сметана. Смесете трите крема и разбъркайте добре (може и с миксер на ниска скорост). Добавете настърган на едро ренде шоколад или натрошен на ситно.

И сега сглобяването - шоколадов блат, портокалов крем,белтъчна платка, бял крем, белтъчна платка, шоколадов блат.
Аз сглобявам тортата в ринг, тъй като предстои покриване и украса, но ако нямате намерение да я украсявате, спокойно може да измажете с белия крем и да оставите тортата да стегне и поеме вкусовете поне за денонощие.


3 коментара:

  1. Samsung Plasma Television Reviews : Make Typically the Smart Choice

    Review my web site; civilise

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Таня!
    Страхотни торти, направени майсторски и с финес. Номинирам те за Liebster Blog Award, като отговориш на моите 10 въпроса. http://havefunwithfood.blogspot.com/2013/08/liebster-blog-award.html Ще се радвам да се включиш! :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Лелее, изглежда много, много красиво! Браво! На вкус тортата сигурно също е превъзходна...

    ОтговорИзтриване