сряда, 6 юни 2012 г.

Лимоново, по-лимоново, най-лимоново ....

Напоследък ме залива лимонова вълна. Напоследък, колко да е напоследък - поне година вече.

Колежката ми (която е най-големият ми фен), постоянно ме моли за сладкиши. Особено за малки кексчета. Тя е от онези щастливи, кльощави хора, които безнаказано си хрупат семки и бонбонки и разхождат елегантните си крака пред очите на нещастните пухли като мен :). Ама да ми е жива и здрава - хубаво е да има кой да въздиша по произведенията ти.

Та тя ме помоли да им направя две дози кексчета за вкъщи - просто да си хапнат.... И каза, че били като симфония на Моцарт. Е, как да не и прави човек всичко!

Та ето и кексчетата - пак плагиатство от прекрасната Слънчева кухня на Ири Купенска.

Кексчета:

125гр меко масло
125гр кристална захар
1 яйце + 1 белтък, на стайна температура
настъргана кора от 2 лимона
150гр бяло брашно
3-4 супени лъжици хладко (не студено!) мляко
1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол

Разбийте маслото и захарта. Добавете яйцата и разбийте леко на много ниска степен, докато яйцата се усвоят. В отделна купа смесете сухите съставки (брашно, бакпулувер, сол, кората от лимона). Добавете половината от сухата смес към масления крем и разбъркайте добре. Добавете прясното мляко и след като разбъркате отново, добавете останалите сухи съставки. 
Печете на 180 градуса в тавичка с гнезда и хартиени чашки. 

Лимонов крем:
65гр масло
65гр захар
1 яйце + 1 жълтък
50мл прясно изцеден лимонов сок
щипка сол

Разбийте захарта и яйцата с миксер до побеляване. Добавете солта и лимоновия сок и поставете на водна баня. Разбърквайте продължително с тел или дървена лъжица докато се сгъсти (ок. 7-9 минути). Махнете от котлона и прибавете маслото на кубчета. Разбъркайте енергично, докато маслото се разтопи. Изсипете лимоновия крем в сух съд, покрийте с фолио, за да не хване “коричка” и го оставете да изстине.

След като и кексчетата и крема се охладят, напълнете крема в пош с остър накрайник. Напълнете кексчетата, като мушнете тънкия накрайник в кексчето и стиснете леко.
Прекрасен е този крем - т.нар. Лимонов кърд (Lemon curd). На мен ми остана повече от половината получен крем.

И тъй като лимона не ми стигаше, реших да украся кексчетата с лимонов мус (въпреки огромното ми желание да изям крема, скрита в ъгъла за шкафа, за да не ми го пипне някой друг).

Лимонов мус:
200 грама течна сметана (ако не е подсладена, добавете захар на вкус)
200 грама крем сирене (по-безсолно)
Останалият лимонов крем
В купа разбийте крем сиренето със захарта (ако ползвате). Отделно разбийте сметаната на гъст крем. Смесете двата крем като разбърквате внимателно. Добавете и лимоновия крем и разбъркайте до пълното смесване на съставките. 
И ето ги нашите кексчета. Напълно достатъчно е да гризете кексче и да лапате мус с лъжицата, но аз реших да се въздържа и шприцовах крема върху кексчетата, за по-добра естетика. 



2 коментара: