понеделник, 28 май 2012 г.

Колите 2 за Вики

Преди повече от три години, точно в деня преди сватбата ни, наши близки приятели се сдобиха със своя първороден син. Това се отрази много сериозно върху състоянието на голям процент от гостите ни, които просто продължиха да празнуват няколко дни. Но пък колко млади булки могат да се похвалят с "три дни яли, пили и се веселили....". И макар, че поводът за няколкодневното веселие не беше само нашият тежък подпис, аз съм задължена на Вики, че помогна за този сериозен надслов на сватбата ни :).

И както винаги става, времето се изтърколи бързо, бързо и стана време за третото парти за рождения ден на милото ни момче! 

Желанието на рожденика беше - торта с Колите 2. И аз като една добра "леля" (макар и не-кръвно свързана) веднага изгледах подробно втория епизод от приключенията на сладкия МакКуин.

И ето резултата:



Рецептата:
Блатовете:
Продукти за форма с диаметър 18-20см 
(за показаната торта аз приготвих 2 дози за първия етаж и една доза за втория, или общо 3)
180г брашно
120г захар
155г кафява захар Мусковадо
60г царевично нишесте
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл горещ плодов чай (аз ползвах ванилия и мед)

Фурната се загрява на 180°C.
Сухите съставки се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещият чай и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.

Кремът е лимонов мус:
500 мл. сметана
200 грама шоколад Лимон (на калети).

Загряваме 200 грама от сметаната почти до кипене и с нея заливаме шоколада. След като започне да се топи, бъркаме енергично, до получаването на гладка течност. След като се охлади, поставяме за минимум 2 часа в хладилника, след което се разбива. Отделно разбих останалата сметана и смесих двата крема . Така получих олекотен лимонов ганаш, който се комбинира много добре с леко карамеления вкус на блатовете, който придава захарта Мусковадо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар