сряда, 4 април 2012 г.

Шоколадови къпкейкс с пълнеж от шоколад и крема-сирене

Много обичам да правя малки кексчета.
Толкова са приятни, красиви и удобни за почерпка.

И можеш да им сложиш много крем! Обичам крем! И ми личи :)

Рецептата за тези кексчета открих в CakeCentral и бързам да я споделя със вас, защото много, много ми допаднаха.



Продукти:
     225 гр крема сирене
     1/3 чаша бяла захар
     1 яйце
     1/8 чаена лъжичка сол
     200 грама шоколад, начупен на парчета
   
     3 чаши брашно
     2 чаши бяла захар
     2/3 чаша какао на прах
     2 чаени лъжички сода за хляб
     1 чаена лъжичка сол
     2 чаши вода
     2/3 чаша растително масло
     2 супени лъжици бял оцет
     2 супени лъжици ванилия

Инструкции:
     1. Подгответе пълнежа: Разбийте крем-сиренето, захарта, яйцето и солта в малка купа, докато получите гладка и кремообразна смес. Разбъркайте вътре парчетата шоколад.
     2. Затоплете фурната до 180 градуса. Поставете хартиени чаши във форма за кексчета.
     3. Разбъркайте заедно брашно, захар, какао, содата и солта в голяма купа. Добавете водата, олиото, оцета и ванилията; бийте на средна скорост на миксера 2 минути. Напълнете чашките 2/3 с тесто. Поставете по една равна  1 супена лъжица пълнеж в центъра на всяко кексче.
     4. Пече се 20-25 минути или до суха клечка.
     5. Извадете на решетка. Охладете напълно.
Специално тези миньонки на снимката са украсени с млечен шоколадов ганаш. 

От тази смес получих около 24-26 кексчета.

5 коментара:

  1. Прекрасна идея! И аз правя едни подобни кексчета, но ще си запиша и твоята рецепта. В най - скоро време ще я опитам! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. А как се прави този млечен шоколадов ганаш?

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, Ралица,
    Ганашът се прави от шоколад и сметана в различно съотношение в зависимост от целта, за която ще се използва. В конкретния случай 300 грама млечен шоколад се начупва на парчета в купа. 300 мл. сметана се загрява до завиране и с нея заливате шоколада. Бъркате до получаване на гладка смес. Оставяте да се охлади добре, след което слагате в хладилник за поне 2 часа. След като стегне, разбивате с миксер, докато бухне. Ако използвате млечна сметана (животинска) внимавайте със разбиването, защото тя лесно се пресича. След като разбиете крема, го слагате в пош и шприцовате върху кексчетата. Дано Ви харесат!

    ОтговорИзтриване