понеделник, 12 март 2012 г.

Козуначени кифлички или Hot cross-buns

Много обичам празниците, а откакто имам дете, нещата се влошават. :) Направо изгарям от нетърпение да я запозная със следващия повод за радост, украса, веселие, готварски опити и срещи с любими хора.

Тъй като този уикенд се оказах дарена с много свободно време (мама беше наоколо :), реших, че е крайно време да започна Великденските опити.
Вече съм избрала моята рецепта за козунак, затова реших да търся интересни рецепти из кулинарните Великденски навици на другите народи.

Попаднах на т. нар. hot cross-buns.
Това са глазирани плодови кифлички, подправени с традиционна подправка (която аз свързвам повече с Коледа, но пък обичам изключително много :) и украсени с кръстове.

В много християнски страни тези кифлички традиционно се ядат - горещи или препечени - на Разпети петък, а кръста символизира разпването на Исус. Според някои източници обаче, кифличките предхождат християнството, въпреки че първата записана употреба на термина "hot cross-buns" е от 1733. Смята се, че кифлички, украсени с кръстче, са сервирани от саксонците в чест на богинята Eostre (а кръстът е символизирал четирите тримесечия на Луната). 
"Eostre" е може би източника на на името Великден (Easter). 
Други твърдят, че гърците са отбелязвали пити с кръст много по-рано.
Споделянето на кифличка с друг ще осигури приятелството ви през следващата година, особено ако при подялбата кажете "Половината за теб - половината за мен, между нас добрата воля да стои". Някои казват, че заради кръста върху кифличките те трябва да бъдат целунати преди да бъдат изядени. Носени при пътуване по море предпазват от корабокрушение; закачени в кухнята - защитават срещу пожари и гарантират, че всички хлябове ще се получават добре... :)
Каквито и да са специалните й свойства, тази кифличка определено заслужава да бъде опитана!
Рецептата е адаптирана от английския сайт на BBC Good Food:
Кифлички:
        625 гр. бяло брашно, плюс допълнително за поръсване
        
1 ч.л. сол
        
2 ч.л. смесена подправка (
канела, индийско орехче, бахар, карамфил, джинджифил, кориандър, кимион, лют червен пипер)
       
45 гр. безсолно масло, нарязано на кубчета, плюс допълнително за нмазняване
        
85 гр. захар
       
кората от 1 лимон
        1 ½ ч.л. суха мая,
        
1 яйце
        
275 мл. хладко мляко
        
125 гр. смесени сушени плодове

 За украса/глазиране
        
2 супени лъжици брашно
        
1 супена лъжица мед за глазиране (в оригиналната рецепта е Golden Syrup, но той спокойно може да бъде заменен с мед+малко масло)

Приготвяне:

Пресейте брашното, солта и смлените подправки в голяма купа, след това разтрийте маслото в сухата смес, като използвате пръстите си.  
Направете кладенче в центъра на сместа, след това добавете захарта, лимоновите кори и маята. 
Разбийте яйцето и добавете хладкото мляко. Добавете към сухите съставки. Омесете до получаването на меко, еластично тесто.Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност за работа. Внимателно омесете тестото със сушените плодове. Замесете леко за 5 минути или докато тестото стане гладко и еластично.  Намазнете голяма затоплена купа, оформете тестото на топка и го поставете в подготвената купа, след това се покрийте с чиста кърпа и оставете на топло място за един час, за да втаса.

 


                 Извадете тестото на плота и го омесете, като от време навреме удряте в плота. Оформете на топка отново и го върнете в купата, а след това отново покрийте с кърпа и оставете настрана за още 30 минути.
  
Разделете тестото на 12 равни части. Оформете всяка част на топка и леко притиснете с ръка. Покрийте кифличките отново с кърпа и оставете да починат за 5-10 минути.Намажете тава за печене с масло и ги прехвърлете в тавата. Увийте тавата с хартия, след което поставете в голям плик. Вържете края на плика плътно, така че да не може да влезе въздух и оставете на топло място за още 40 минути.Загрейте фурната до 240C.Междувременно смесете брашно с 2 супени лъжици студена вода до гладка паста .Когато кифличките се надигнат, махнете плика и хартията. С пош или пликче, направете кръстове върху кифличките със сместа от брашно и вода.
Печете за 8-12 минути, или до бледо златиста коричка. Веднага след като извадите кифличките от фурната, ги намажете с горещ златен сироп или мед, а след това оставете да се охладят върху решетка.

 Приятен апетит :)

5 коментара:

  1. Таничка, много се радвам да видя твоето местенце и то точно с тази изкушаваща лакомата ми душа рецепта!
    Очаквам много интересни рецепти от твоята кухня, а проби за дегустация ще се разберем кога и къде ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, благодаряяя! Дано не те разочаровам де, ама пък ми е приятно да си почивам тук :)....
      За дегустации............ от мен козунаци, от тебе градина (тук примигвам сладко :)

      Изтриване
  2. Дзак :) Много ти се радвам! Вярвам, че ще има интересни неща за готвене тук :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, Таняяяя, трябваше ли да любопитствам какво има тук точно по време на диета?!....хахахаха :)) Всичко изглежда умопомрачително вкусноооо!

    ОтговорИзтриване