петък, 17 февруари 2012 г.

На две с Мечо Пух....

Много трудно избрахме таз-годишната тематика на тортите за рождения ден на моето малко-голямо съкровище.
Отговорите варираха през час и обхващаха всички анимационни герои, които се допускат у дома или в яслата.....

Имах страхотна идея с Червената шапчица, но........... накрая беше "Мамо, икам Пух!". Пух - добре...... Все пак това си е нейния празник, нали така..........

Много исках да направя нещо странно и интересно с вкуса на тортата.

Затова избрах комбинация от два вида блатове:

1-ви вид - Торта с вкус на захарни бисквитки с ванилия
(Източник - Cake Central) 
1 чаша масло на стайна температура
2 чаши самонадигащо брашно
1 3/4 чаши обикновено брашно
2 ч.л. бакпулвер
3 1/4 чаши захар
3/4 ч.л. сол
1 с.л. екстракт от ванилия
1 чаша белтъци
1/2 чаша мляко на стайна температура.

Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете и набрашнете правоъгълна форма 9×13 см. и поставете хартия за печене на дъното. Аз пекох блатовете във кръгла форма с диаметър 26 см., на два пъти, като всеки блат разрязах на две.

Разбъркайте заедно брашното и бакпулвера. В купа разбийте маслото със захарта до получаване на лек и пухкав крем. Добавете солта и ванилията, като продължавате да разбивате докато се инкорпорират напълно.

Добавяйте белтъците постепенно, като разбивате на ниска степен. Добавете брашнената смес на два пъти,  като след първото добавяне, добавите млякото. След като напълно се смесят съставките, увеличете миксера на максимална степен и разбивайте за 1/2 минута. Изсипете сместа в подготвената форма и печете около 45 минути.

Моя съвет е, поне първите 40 минути да не отваряте фурната и да покриете с фолио докато печете.

Блата има хрупкава коричка и сочна вътрешност.


 Вторият вид блатове, които използвах са по следната рецепта:
(Източник - Cake Central)
2 1/2 чаши пресято брашно
1 ч.л. сода на прах
1
ч.л. сода за хляб
1
ч.л. сол.
1
ч.л. канела
1/2 
ч.л. джинджифил
1/4
ч.л. карамфил 
1/4  ч.л. индийско орехче
1/2 чаша масло, меко
1/2 чаша светла кафява захар
1 чаша захар
2 яйца
1 чаена лъжица ванилия екстракт
1 1/4 чаши бътърмилк (към същото количество прясно мляко добавете 1 1/4 с.л. бял оцет и изчакайте да се пресече)

Начин на приготвяне:
Пресейте заедно брашното, бакпулвера, содата и подправките. Разбийте маслото на пухкав крем, добавете захарта, яйцата и ванилията. Разбийте на висока скорост на електрически миксер за 5 минути, или докато сместа стане лека и пухкава. Добавете сухите съставки на части, като редувате с мътеница. Разбивайте на най-ниската скорост, докато се получи гладка смес.
Излейте сместа в две намаслени и набрашнени кръгли форми (20 см.). Печете на 180 градуса за 30 минути. Охлажда се в формите за 5 минути, след което се обръща върху решетка до пълно изстиване.



Приготвих крем от два пудинга Ванилия, крема сирене, течна сметана и кондензирано мляко, но за съжаление в бързината не записах пропорциите. Обещавам да се поправя. Между блатовете поръсих със червени боровинки и настърган бял шоколад с ягодово криспи. 



А ето го и Пух! 






Няма коментари:

Публикуване на коментар