сряда, 3 октомври 2012 г.

Шоколадова торта с горски плодове и целувки

Отдавна, много отдавна съм голям фен на Ири Купенска @Sunshine kitchen.

Веднага щом мернах рецептата й за шоколадови къпкейкчета с шоколадов крем, реших че трябва да правя! Просто трябва!

Първо направих една доза за колегите в офиса. Успех! Грандиозен!

После направих една доза за вкъщи - пак успех!

И реших - ще пробвам и торта. Повода беше официалния дебют на малкия Алекс.

И така - запретнах ръкави. Исках разнообразие от вкусове, затова заложих на комбинация от различни пластове.

Шоколадов блат, крем парфе с горски плодове, шоколадов блат, шоколадов крем, в който удавих 15тина целувки и после обратно - блат, парфе, блат.
Ето го и резултата:

Рецептата:
За най-горния и най-долния блат използвах рецептата на Ири за шоколадови кексчета :
35г какао
60мл вряла вода
175г брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
115г меко масло
175г захар
2 големи яйца, на стайна температура
1 чаена лъжица ванилия
80г заквасена сметана

Водата се загрява. След като заври, махнете от котлона и добавете какаото като бъркате до получаване на кремообразна смес. Оставете да се охлади.
Сухите съставки (брашно, бакпулвер, сода и сол се разбъркват в купа)
Маслото и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути, докато се получи светла и кремообразна смес.
Добавят се яйцата, едно по едно и се разбива отново с миксер до пълното им обединяване. Добавя се ванилията.
Към маслената смес се прибавя какаовата и се разбърква добре.
Брашното се добавя на 3 пъти, като се редува със заквасената сметана. Започва се и се завършва винаги с брашното.

От тази смес изпекох два блата с диаметър 28 см. Получават се много крехки и въздушни блатове.

Първият крем направих по рецепта за парфе на Дани @Cooks and bakes:
600 грама заквасена сметана
100 мл. течна подсладена сметана
4 с.л. захар
250 грама горски плодове (боровинки, малини, ягоди)
1 1/2 пакетче желатин
Накиснете желатина и след като набъбне, го затоплете леко, докато се разтопи. Не бива да завира. Оставете да се охлади леко.
Разбийте течната сметана до гъст крем. Разбъркайте заквасената сметана с плодовете и захарта. Добавете желатина към плодовата смес, а после и разбитата течна сметана. И кремът ни е готов.

Време е за втория крем. Той е оригиналния крем от рецептата на Ири Купенска.
200г черен шоколад
175г крем сирене, на стайна температура
125г меко масло
200г пудра захар
50г какао
200г заквасена сметана
Разтопете шоколада на водна баня и оставете да се охлади.
Разбийте маслото и крем сиренето в купа. Добавете пудрата захар и какаото и разбъркайте.
Добавете охладения шоколад и заквасената сметана и разбийте до получаването на пухкав и хомогенен крем.


Ще ни трябват и малки целувки.

Готови сме със всички съставки, време е за сглобяване. Аз използвах ринг с регулируем диаметър. Поставих първият блат на подложката и сложих ринга около него, така че да има място около блата. От готов блат направих стени за тортата, като го увих около блата-основа, така че да се поддържа от ринга. Залях блата с половината парфе. Поставих втори блат. Аз използвах готови платки, защото иначе тортата щеше да стане твърде висока. Изсипах шоколадовия крем и започнах да нареждам целувките, като ги натисках, за да потънат в крема. покрих с готова платка. Отгоре отново парфе и вторият шоколадов блат.
Получи се много вкусна и интересна торта!
Да ви е сладко:
Следващият път ще сложа повече парфе!

5 коментара:

  1. Танче,страхотна торта се е получила! Голямо богатство на вкусове - точно по мой вкус :) Тези дни ще ми се наложи да правя торта и твоите идеи ми идват съвсем на място :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Звучи много вкусно, определено ще се пробва! Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна рецепта! Според теб може ли горските плодове да се заменят с ананас например??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, според мен ще стане хубаво и ананас. Но все пак бих предпочела нещо откровено кисело, защото иначе тортата е доста сладка и така вкуса се балансира. Ананаса има кисела жилка, но е и сладичък.
      Струва ми се, че би станало супер също и с лимонов мус, например. Или портокалов.

      Мили момичета, благодаря, че се отбивате!

      Изтриване