събота, 18 февруари 2012 г.

С дъх на джинджифил и канела ....

Обожавам Коледа...........

Обичам очакването на срещата с близките ми и любими хора, разговорите, камината в дома на мама и тати и най-вече.......... подготовката.

Едва дочаквам да започна със сладките, украсите, подаръците........ Всяка година започвам все по-рано и рискувам скоро съвсем да изляза от рамките на разумното.


Най-много обичам меденките и тяхното декориране........



Правя ги по рецепта, споделена от една прекрасна дама, с която се познавам само виртуално - Наталина. Оригиналната рецепта е на чехкиня - майсторка на меденките и тяхната украса - Juliana Twumová.
Продукти:
800 г. брашно
280 г. пудра захар
120 г. масло
5 с.л.разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка
2 ч.л сода за хляб
2 ч.л подправка за меденки (аз слагам джинджифил, канела, щипка кардамом, звездовиден анасон, индийско орехче и съвсем малко черен пипер)...

Глазура:
1 разбито яйце
1ч.л вода
1-2 ч.л какао
(аз лично разбивам всичко с миксер)
Сместта се прецежда!

Приготвяне:
Затопляме меда съвсем леко, за да се втечни.
Размесваме добре сухите продукти. В кладенче добавяме яйцата, меда (не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая нарязваме на късчета мекото масло.
Омесваме меко и гладко тесто. Не добавяйте повече течност, от изискваното в рецептата. Нужно е просто повече месене.
Разточва се кора около 5-7 мм и се изрязват фигурки.
Пекат се около 10-15 мин. на 150-160 ˚С
Внимавайте да не ги препечете - достатъчно е крайчетата да порозовеят. След изваждане са мекички - нека починат в тавата.

Намажете още топлите меденки с глазура.

Украсата е въпрос на желание, въображение и вкус......








И какво е Коледа без подаръци - малки, сладки подаръчета....




2 коментара:

  1. Здравейте! Рецептата ви изглежда много много вкусна :) искам да ви попитам дали слагате и какао, защото по снимките виждам, че меденките са тъмни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,благодаря за милите думи,
      Какао не слагам в меденките. Само ги мажа отгоре с глазура от какао и жълтъци. Описала съм я в рецептата. Меденките се мажат горещи, заради суровия жълтък.

      Изтриване